- 2018 június 13
Egy ideje már figyelemmel kísérek több front-end fejlesztőt is, főleg az SVG, animáció és Grid Layout területekről. Köztük igen nagy számban vannak a nagyon tehetséges nők. Lehet, hogy ez az arány csak ebben a témakörben ilyen nagy, mindenesetre én nagyon imádom őket! Szóval összegyűjtöttem 6 fejlesztő lányt, akiket szerintem Neked is érdemes követned! Bemutatom őket röviden, hogy milyen területen dolgoznak, miről adnak elő konferenciákon, hol lehet őket követni és milyen publikációkat lehet olvasni tőlük. Ezekhez adok linkeket és Youtube lejátszási listákat is! Kezdjük is!

1. Lea Verou

Lea Verou

Linkek: web | twitter | könyv

A görög származású Bostonban élő Lea nem kisebb helyeken tevénykedett, mint az MIT, W3C és O’Reilly. Jelenleg egy Mavo nevű appon dolgozik. Ez egy HTMLt kibővítő nyelv, amivel web appokat tudunk készíteni. CSS Secrets című könyvét 2015-ben publikálta, amit én is elolvastam és bátran merem ajánlani a kezdő szintnél már kicsit jobbaknak. A könyv tele van interaktív példákkal, melyek linkek formájában jelennek meg a témakörök végén és segítségükkel kipróbálhatjuk élesben is a tanultakat.

Lea prezentációkat is szokott tartani különböző témákban.

2. Sara Soueidan

Sara Soueidan

Linkek: web+blog | twitter | workshop

Sara egy libanoni front-end, UI fejlesztő, aki nagy híve az SVG technológiának. Korábban dolgozott többek között a Netflixnek és a Smashing magazine-nak is. Jelenleg freelancer, emellett workshopokat tart és rengeteg konferenciára jár előadni, ezért aztán sok előadását meg lehet tekinteni tőle. Egy igazi világjáró vendégelőadó. 2017-ben nálunk is járt Budapesten, a CSS Confon. The <svg> of .svg című előadását is megtaláljátok majd lejátszási listánkban!

Amikor az SVG előadásomra készültem rengeteg prezentációját megnéztem. Igazán elhivatott fejlesztő és nagyon jó előadó. 2014-ben írott cikke az SVG viewport/viewbox magyarázatáról még 2018-ban is hasznos és nem lehet elégszer elolvasni és próbálgatni a demót. Nézzetek meg tőle is néhány előadást SVG témában.

3. Rachel Andrew

Rachel Andrew

Linkek: web+blog | twitter | Grid by Example | könyvek

A brit Rachel Andrew neve sokaknak ismerős lehet, hiszen elég régóta a pályán van. Webfejlesztő, előadó és szerzője/társszerzője rengeteg webbel kapcsolatos könyvnek 2002 óta. Ezen felül társalapítója a Perch nevű CRM-nek és van egy három részből álló CSS Layout online kurzusa is.

Rachel nagyban hozzájárult a Grid Layout fejlesztéséhez, megismertetéséhez. 2012 óta – nagyjából a kezdetektől – a layout technológia mellett áll. A linkek között említett Grid by Example bemutató oldala nagy segítséget nyújt a Griddel ismerkedőknek és a tapasztaltabbaknak is egyaránt. Több előadó is hivatkozik rá előadásaiban.

Az ő előadásai közül is gyűjtöttem párat.

4. Sarah Drasner

Sarah Drasner

Linkek: web | twitter | könyv | CSS Tricks Ő az az ember, aki imádja, amit csinál és én ezt imádom. Energikus, lelkes, jó előadó, igazán motiváló személyiség. Azt hiszem ő fertőzött meg a webes animálással, aminek köszönhetően az SVG technológiába is beleástam magam.

Sarah jelenleg a Microsoftnál segédkezik és a CSS-Tricksnek ír. CSS Dev Conf díjnyertes előadó, senior fejlesztő és UX designer 15 év tapasztalattal. Ezek mellett Val Headdel webes animációs workshopokat is tart. Nemrég jött ki az első SVG Animációval foglalkozó könyve az O’Reilly szériában. Természetesen le is csaptam rá, mert egy csomó trükköt lehet belőle tanulni. Minden fontosabb animációs eszközről ír (CSS/keyframes, Snap.svg, Greensock, Mo.js, Smil, Velocity.js, stb.), így mindenki megtalálhatja a kedvére valót, ha animálni akar.

Nézz rá az előadásaira itt!

5. Jen Simmons

Jen Simmons

Linkek: web | twitter | podcast | Grid Layout Lab Jen Simmons egy másik “nagyöreg” Rachel Andrew mellett. A hölgy jelenleg a Mozillánál web designer, tanácsadó és előadó szakmai konferenciákon. Korábban a CERN-nek, Google-nak és a W3C-nek is dolgozott.

Jen mániája a web layoutok kutatása. Nagy híve a Gridnek, amivel már 2013-óta dolgozik. Ezzel kapcsolatban érdemes olvasni az írásait is. Azon kevesek egyike, aki podcastot is készít(ett). A The Web Aheadben hozzá hasonló szakértőkkel beszélgetett, mindenképp nézzetek rá. 2015-ben elnyerte a Net Awards Podcast of the Year díjat is. Én mára már podcast függő lettem, ilyeneket pl. munka közben is szoktam hallgatni. Sajnos az utolsó adás 2016-ban került fel, ennek ellenére még vissza lehet hallgatni őket. Nézz rá az előadásaira itt!

6. Val Head

Val Head

Linkek: web | twitter | könyv | hírlevél Val Head a web animációk La Ferrarija, Ronaldinhoja, Marilyn Monroeja stb, stb. Direkt a UI/UX animációkra specializálódott. Ebben a témában ír, ad elő és tart workshopokat is Sarah Drasnerrel.

2017-ben az Adobe Design csapatába is becsatlakozott. Kezdetben az Adobe XD drótváz és prototíus készítő szoftveren fejlesztette a beépített UI animációkat. Ha még nem iratkoztál fel 100 szakmai hírlevélre, akkor mindenképp ajánlom figyelmedbe az övét: The UI Animation Newsletter. 2016-ban jelent meg a Designing Interface Animation című könyve. Ezt még nem tudtam elolvasni, de már be van tervezve! A könyv motion design-nal foglalkozik és front-endeseknek, designereknek, UX-eseknek ajánlja legfőképp.

Ha kezdő vagy animálásban, de kíváncsi vagy a témára, akkor töltsd le az ingyenes The CSS Animations Pocket Guide-ját! A csaj elég pörgős személyiség, vicces, érdekes előadásokat tart. Sok közülük Youtubeon is fent van: ide gyűjtöttem párat! 2017 októberében, Budapesten az Amuse UX Conferencen talalkozhattunk vele. Az előadásának címe UX in motion volt a slideot itt pörgethetitek végig!

Szóval hajrá fejlesztő lányok, tessék megmutatni magatokat, blogolni és előadni!

Remélem sokan ránéztek majd a Youtube listákra és tetszeni fognak az előadások! Kommentben pedig írjátok meg ti is, hogy kiket követtek aktívan és milyen szakmai hírlevelekre vagytok feliratkozva.

One Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.