- 2017 augusztus 31
Új munkahelyen kezdeni mindig izgalmas. Akár csak most kerültél ki az egyetemről, akár már 10 év tapasztalat van a hátad mögött, az érzés ugyanolyan.

„Vajon milyenek lesznek a kollégáid? Milyen könnyen fogsz beilleszkedni? Milyen feladatokat fogsz kapni?” És még legalább egy tucat kérdés merül fel benned az első nap előtt.

És bármennyire is imádod a kihívásokat, valljuk be, nincs is annál rosszabb, mint mikor te vagy az “új lány/srác”. 🙂

Ráadásul az első pár nap az új munkahelyen döntő fontosságú. Az, hogy hogyan viselkedsz az elején, megalapozhatja a jövőd a cégnél. Mind követünk el apró hibákat, ez teljesen természetes. Például nem találod a konferenciatermet, pedig mindjárt kezdődik a meetinged… Vagy rossz néven szólítod az egyik kollégádat… Mindenkivel történt már hasonló és hidd el, emiatt senki nem fogja azt gondolni, hogy rossz alkalmazott vagy. Hiszen idő kell ahhoz, hogy megszokjuk a cég sajátosságait, kultúráját, az új környezetet és az új technológiákat.

De azért van néhány olyan hiba, ami ellen tehetünk és érdemes is elkerülni.

Ha szeretnéd tudni, hogy mi az a 4 alapvető hiba, amire érdemes odafigyelned az első hónapban, hogy könnyedén beindítsd a karriered az új munkahelyeden, olvasd el összefoglalónkat.

1. hiba: Nem mersz kérdezni

Senki nem fogja leharapni a fejed, ha kérdezel. Sőt, az érdeklődéssel bizonyíthatod elkötelezettségedet, és azt, hogy jól szeretnéd elvégezni a munkádat. Ezzel pedig megerősítheted a kollégáid bizalmát.

Viszont arra figyelj oda, hogy ne kérdezz rá ugyanarra többször, mert azzal azt mutatod, hogy nem figyeltél oda a válaszra. Inkább jegyzetelj le mindent, így biztos emlékezni fogsz rá legközelebb is.

2. hiba: Azt várod, hogy fogják a kezed

Az természetes, hogy szükséged lesz segítségre és útmutatásra a kezdetekben. De ne dőlj hátra arra várva, hogy a szádba repül a sült galamb.

Légy proaktív!

Egy egyszerű példa: ne várd, hogy bemutassanak az új munkatársaknak, tedd meg te az első lépést. Ezzel nem csak felettesed, de munkatársaid figyelmét és elismerését is bezsebelheted.

3. hiba: Rossz benyomást keltesz

A csapat legújabb tagjaként fontos, hogy a legjobb formádat hozd, ugyanis az új munkatársak az első pár napban el fognak könyvelni a tetteid alapján.

Például, ha egyből az első nap elkésel vagy személyes ügyekben telefonálgatsz munkaidőben, könnyen egy olyan ember benyomását keltheted, aki nem veszi komolyan a munkáját.

4. hiba: Nem kérsz visszajelzést, vagy ami még rosszabb, nem hallgatod meg

Ha szerencséd van, a főnököd magától is fog visszajelzést adni az első két hét után. De sajnos, ez nem minden esetben van így. Lehet, hogy a főnököd túl elfoglalt és kiment a fejéből. Ilyenkor jusson eszedbe az első pont és bátran kérdezz: Mennyire elégedett az eddigi teljesítményeddel? Mik a gyengeségeid? Mire figyelj oda a jövőben?

És ami a legfontosabb: figyelj oda a válaszra és az alapján változtass a jövőben. Így látni fogja a főnököd, hogy képes vagy fejlődni és jó döntést hozott, amikor téged választott ki a sok jelentkező közül.

Tudom, hogy egy új munkahelyen kezdeni rengeteg izgalommal és aggódással jár. Nagyon sok dologra kell odafigyelned, új dolgokat megtanulnod gyorsan, hogy minél hamarabb megbízható csapattaggá válj. A fent felsorolt 4 hiba elkerülésével egy lépéssel közelebb kerülhetsz a célodhoz. Mutasd meg, hogy egy igazi profit vettek fel, akire mindig számíthatnak majd! 🙂

Szerinted mi a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz egy új munkahelyen? Írd meg hozzászólásban! 🙂

Ha még többet szeretnél tudni arról, hogy hogyan lehetsz sikeres új munkahelyeden és hogyan kerülheted el a kiégést, töltsd le ingyenes tanulmányunkat.

Karrierépítés a gyakorlatban

2 hozzászólás

  • Szuzy szerint:

    Nem szabad senkiről véleményt alkotni és résztvenni a kibeszélésekben. Jobb először csak csendben távolról figyelni az első egy hónapban. Különben a végén az új dolgozó lesz kiközösítve mindenki által.

  • Pergel Zsuzsanna szerint:

    Most lett új munkahelyem…16 éve dolgozok már a területen,de itt új vagyok!Semmiképp nem szabad a tapasztaltat játszani!Úgyis észreveszik,ha jó vagyok,de ezen a helyen,igenis én vagyok az új lány!Bár túl az első hónapon,én már átestem ezen a lépcsőn.Pont ma ültettek mellém tanulót.Vele pedig nem szabad éreztetni,hogy ő itt az új fiú!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.