- 2016 november 3

A felsőoktatásban részt vevő hallgatók számára kötelező valamennyi óraszám teljesítése gyakornokként egy külsős cégnél. Ez tanulmányonként változik, de átlagosan 320 óra körül van. Rengeteg kérdést kapunk azzal kapcsolatban, hogyan teljesítheti-e nálunk valaki a kötelező gyakorlatot. Mi mindig is örömmel fogadtuk a tanulni vágyó diákokat, és mindent megteszünk, hogy a lehető legjobb tapasztalatokkal távozzanak tőlünk a gyakornokok. Az biztos, hogy nálunk nem a kávéfőzésről szól a gyakornoki program.

Hogyan néz ki egy fejlesztő gyakornoki program egy debreceni startup cégnél?

Gyakornoki program az Innonic-nál

Egy új munkavállaló betanulása alsó hangon 6 hónap, de a fejlesztői gyakornoki program alig több mint 1 hónap, ezért máshogy kell kezelni cégen belül a gyakornokokat, mint a többi új dolgozót. Kidolgoztunk egy speciális programot, ami segít a gyakornokoknak, hogy a lehető legtöbb dolgot tanulják meg.

Kicsit részletesebben, hogyan is néz ki ez nálunk. Minden gyakornok azzal kezdi, hogy kap egy mentort. A mentor feladata, hogy segítsen a felmerülő problémákban illetve a beilleszkedésben. Ezután megkapja a munkaállomását, előre telepítve a szükséges programokkal. Biztosítjuk a szükséges account-okat, hogy hozzáférjen a project kezelő (JIRA) és a verzió követő rendszerünkhöz (Git). Ha ezek megvannak indulhat is a munka.

Milyen feladatokat végezhetnek?

A gyakornokok nem az üzleti termékeken dolgoznak a fentebb vázolt hosszú betanulási folyamat miatt. Mire elkezdenének belerázódni, már véget is érne a gyakornokságuk. Viszont számos belső rendszerünk van, amelyek folyamatos fejlesztést igényelnek. Ezeknek sokkal egyszerűbben tanulhatók és kevesebb kockázatot hordoznak, mint az üzleti alkalmazások. A változatosságuk miatt pedig nagyobb betekintést biztosítanak a különböző technológiákra (MySQL. PHP. Node.js, Javascript, Golang, MongoDB, REST API, Git, stb). Így a gyakornokoknak megvan a sikerélmény is, hogy egy olyan szoftvert készítenek, amit kollégáik a munkájuk során használnak.

A gyakornokoknak továbbá lehetőségük van részt venni a rendszeres oktatási programjainkon, előadásokon is. Szabad hozzáférést kapnak a könyvtárunkhoz, amely több száz szakmai könyvet tartalmaz. Fontosnak tartjuk azt is megemlíteni, hogy mi senkitől sem várjuk el, hogy ingyen dolgozzon. A gyakornoki programunk nem csak a tanulásról szól, de rendes fizetést is adunk az első pillanattól kezdve.

De, hogy ne csak a saját szemszögünkből írjuk le a dolgokat, a legjobbnak azt tartottuk, hogy ha egy nálunk végzett gyakornok meséli el egy interjú keretében, hogy milyen a gyakornoki program az Innonic-nál.

Interjú egy gyakornokkal:

Gencsi Mátyásnak 320 óra volt a kötelező gyakorlat. Ezt nyáron teljesítette nálunk napi 8 órában.

Gencsi MátyásSzia Mátyás. Most, hogy már befejezted a gyakornoki programot nálunk, hogy tekintesz vissza erre a 2 hónapra? Mi volt a legérdekesebb feladatod? 

Számomra a legérdekesebb feladat gyakornoki pályafutásom alatt, talán a több szálon futó kód (multithreading) írása volt. A gyakornoki munkám előtt, nem igen találkoztam még hasonló kóddal, vagy ha mégis, akkor nem volt minden teljesen világos vele kapcsolatban, nem volt meg az az „á igen, értem, ez erre valú” érzés.

Mi volt a legmeglepőbb a céggel/munkával kapcsolatban?

Talán a munka viszonyok. Ez alatt azt értem, hogy minden adott volt ahhoz, hogy egy fejlesztő a maximumot hozza ki magából. Családi / baráti légkör, mindenki segítőkész, teljesen rugalmas időbeosztás, valamint a folytonos fejlődés lehetősége. (csütörtöki angol napok, érdekes előadások)       

Hogy érzed, mit tudtál tanulni?

Nagyon sok mindent tanultam. Kezdve azzal, hogy hogyan írjak tiszta és gyors kódot, folytatva ott, hogy ha copy-paste-et használtam a kód írása során, akkor valamit már rosszul csináltam, mivel redundáns lett a kódom, valamint rengeteg egyéb hasznos dolgot. Nem vagyok magányos hős, hogy olyan kódot írjak, amit csak én értek, arra kell törekedni, hogy a kód, amit írtam, bármely programozó számára könnyen érthető legyen. Az új nyelveket, melyekbe „belekóstoltam” még nem is említettem: JavaScript, JQuery, Google Go, Google Script. Ezeken túl számos új technológiát ismertem meg: InfluxDB, Telegraf, Grafana stb… valamint a már általam ismert dolgokról is még többet tanultam: MySQL, HTML, CSS.

Mégis megtennéd, hogy pár mondatban kifejted, hogy mivel foglalkoztál?

Egy dashboard fejlesztésén, melynek front-end része html/css -ben volt megvalósítva, back-end része pedig Golang-ban. Automatizálásért felelős scriptek írásán: olyan scriptek, melyek kitöltenek bizonyos Excel táblázatokat, különböző források adataival, valamint git-es scriptek, melyek automatikusan merge-elnek, valamint törlik az elavult brancheket.

Mit fogsz másképp csinálni a gyakornoki program után?

Alkalmazni fogom az elsajátított tudást, azokat a dolgokat, amiket mondtam az előző kérdésnél. Hogy mégis mondjak egy-két konkrét példát is: a gyorsaság tekintetében, mielőtt belepakolnék egy „X” függvényt a for ciklusomba, megbizonyosodok róla, hogy az a függvény pontosan mit is csinál, hogyan működik. Az is előfordulhat, hogy kb. ugyanannyi idő alatt fog lefutni a kód, ha belepakolom, mintha kivenném elé, de az is lehet, hogy az „X” függvényen belül van 1-2 másik ciklus is, ami viszont már nagy futási időkülönbséghez is vezethet.

for (i = 0; i < X(); i++) helyett

int to = X();

for (i = 0; i < to; i++)   

Egy másik dolog, amit csak megemlítenék, valószínűleg a hash table használata segít a kódunk gyorsításán, például egy full search használata helyett.         

Mit tanácsolsz azoknak, akik meg most fogják csinálni a gyakornoki programot?

Azt, hogy mindent bele, és, hogy használjátok ki ezt a gyakornoki lehetőséget, mert ha nyitottak vagytok, rengeteg új hasznos dolgot fogtok tanulni.

Köszönöm Matyi, és remélem, hogy viszont láthatunk majd később a csapatunkban.

Ha a fenti cikk felkeltette az érdeklődésedet, és szeretnéd nálunk csinálni a kötelező gyakornoki programodat, akkor küldd el önéletrajzodat és pár soros motivációs leveledet a jobs@innonic.com email címre. (Megjegyzés: Töltsd le ingyenes tanulmányunkat és tanuld meg, hogyan szerezheted meg álmaid állását és lehetsz benne sikeres.) Karrierépítés a gyakorlatban  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.