- 2016 szeptember 26
Egy fejlesztői interjú az Innonic-nál nehéz. De nem olyan értelemben, ahogy azt elsőre gondolnád. Habár van pár izzasztó kérdésünk, de az igazi nehézségét az adja, hogy a pár órás interjú alatt megjósoljuk a jelentkező jövőbeli teljesítményét. Gyakran nehéz eldönteni, hogy valaki szimplán nem tudja a választ vagy csak egy egyébként tehetséges jelöltnek rossz napja van, vagy esetleg annyira izgul, hogy amiatt romlik a teljesítménye. Ez az írás is azért született, hogy megkönnyítsük a dolgodat, azaz segítsük a jelentkezőket, hogy felkészültebbek legyenek, és a legjobb formájukat tudják nyújtani.

Milyen fejlesztőket keresünk az Innonic-hoz?

Sok különböző technológiával dolgozunk, mint például a PHP, MySQL, Docker, Node.js, MongoDB, Micro Services. Szinte lehetetlen olyan embert találni, aki pont ezeket a technológiát ismeri, ezért nem is ezek alapján választjuk ki a jelentkezőket. Mi azokat az embereket keressük akik:
  • tudnak kódolni (akármilyen nyelven),
  • a rájuk bízott munkát felelősségteljesen elvégzik,
  • gyorsan tanulnak.
Habár nálunk is dolgozik számos senior fejlesztő, de mi az Innonic-nál tudjuk, hogy a tapasztalt fejlesztők nem a semmiből teremnek. Ezért amolyan társadalmi szerepvállalásként elhatároztuk, hogy segítjük a junior vagy frissen végzett fejlesztőket. Ezért előszeretettel alkalmazunk junior fejlesztőket, és tartunk ingyenes oktatásokat is, ahol a jelentkezők elsajátíthatják a webfejlesztés alapjait.

A felvételi folyamat lépései

Több divízió is dolgozik nálunk, akiknek nem teljesen ugyanaz a felvételi folyamatuk, de általánosan elmondható, hogy a következő lépésekből áll ez a folyamat:
  1. CV-k kiválogatása
  2. Telefonos interjú
  3. Személyes interjú
  4. Ajánlat
Nézzük meg ezeket részletesebben, hogy hogyan tűnhetsz ki a többi jelentkező közül, ha programozó állásra jelentkezel hozzánk.

Tudj meg minél többet a cégről

Mielőtt még elkezdenéd megírni a CV-det, feltétlenül nézz utána a cégünknek. Ha ezt a cikket olvasod, akkor megnyugtatlak, jó úton haladsz :). Biztosan meg fogjuk kérdezni tőled, hogy miért szeretnél a cégünknél dolgozni. Ezt csak úgy tudod a legjobban megválaszolni, ha alapos kutatómunkát végeztél. Továbbá ez abban is segít, hogy a CV-det cégünkhöz tudd igazítani.

Mire figyelj oda, amikor önéletrajzot írsz?

Szeretnénk adni egy pár támpontot, hogy mi miket veszünk figyelembe, amikor átnézzük a CV-ket, így neked könnyebb dolgod lesz, hogy mit írj bele vagy esetleg mit hagyj ki. Először is, ha segíteni akarod a munkánkat, akkor ne használj alternatív file formátumokat. A jó öreg PDF tökéletes lesz. Sőt tömöríteni sem kell. Azért a pár kbyte-ért nem érdemes, de cserébe nekünk nagyban megnehezíti az adminisztrációt. Továbbá, a CV-det mentsd olyan file-ban, aminek a neve azonos a te neveddel. Így könnyebben megtaláljuk, mintha cv.rar lenne. Mi mindig a CV struktúrájával kezdjük. Egy CV-nek úgy kell kinéznie, mint egy CV. Erre nem akarnék részletesen kitérni, hiszen az internet tele van javaslatokkal, hogyan kell ezt megoldani. Ha látszik, hogy egy CV csak össze lett hajigálva, és a jelentkező nem fektetett bele legalább minimális időt, hogy utánanézzen, hogyan is kell ezt csinálni, akkor az arra enged következtetni, hogy a munkáját is hasonló mentalitással végzi. Érdemes a CV-t egy általános bemutatkozással kezdeni, illetve egy pár mondatot írni arról, hogy miért szeretnél nálunk dolgozni. Ezután következik az iskolai végzettség. Ha azon aggódsz, hogy felsőfokú végzettség híján nem kaphatsz jó munkát, van egy jó hírem: mi nem fordítunk nagy figyelmet a felsőfokú végzettségre, többen is vannak nálunk fejlesztők, akik nem is jártak egyetemre/főiskolára. Mi azért fizetünk, amit tudsz, nem azért, ahogy tanultad. De ha jártál egyetemre/főiskolára, azért megemlítheted. Érdemes még feltüntetni az extra végzettségeket, amit a strukturált oktatás keretein kívül szereztél meg (pl.: Cisco CCNA, Zend Certificate, stb.). A CV legfontosabb része, ahol felsorolod, milyen tapasztalataid vannak. Junior fejlesztők itt szoktak kétségbe esni. Tisztázzunk valamit, ha fejlesztőként akarsz dolgozni, akkor olyan nincs, hogy nincs tapasztalatod. Még egy diáknak is vannak tapasztalatai, csak nyilván más jellegűek, mint egy veterán fejlesztőnek. Ha meg diák vagy és nincs munka tapasztalatod, írd ide a legfontosabb projekteket, amikben részt vettél vagy hobbi projekteket. Ha már van munka tapasztalatod, akkor a munkahelyeknél tüntesd fel, hogy milyen technológiákkal dolgoztál, néhányat (1-2) a legjelentősebb projektek közül, illetve, hogy mi volt a felelősséged. Ugyanis hiába írod, hogy csapatvezető voltál, ez mást és mást jelent a cégeknél. Az olyan általános dolgok, mint a “jó csapat-játékos”, vagy a “szeretem a kihívásokat”, illetve  a “jó problémamegoldó képesség” leírva nem sokat jelent. Készülj arra, hogy ezt példákkal is bizonyítanod kell az interjú során. Ezután következik egy online ellenőrzés. Könnyítsd meg a munkánkat, ha van GitHub, LinkedIn fiókod, vagy netán saját blogod, honlapod, akkor azt tüntesd fel a CV-ben. Ha még több tippet szeretnél, hogy megtaláld és meg is tartsd álom állásodat, töltsd le ingyenes tanulmányunkat. karrierépítés a gyakorlatban 2019

Programozási feladat

Az interjú egyik legfontosabb része. Ha programozónak jössz, készülj arra, hogy programoznod kell. Mi tisztában vagyunk azzal, hogy az interjú idegen emberekkel, idegen környezetben nem a legideálisabb környezet egy programozó számára, ezért ezt mindig figyelembe is vesszük. Szerencsére a papíron való programozás ideje már lejárt. A mi interjúinkon, számítógépen kell kódolni, és ha teheted, hozd magaddal a géped, sőt még internetet is használhatsz. Ezzel is próbáljuk csökkenteni az izgulási faktort. A programozás során meg kell oldanod a feladatot, átlátható és gyors kóddal, elfogadható időn belül és mindezt minimális segítséggel. A hangsúly itt a minimális segítségen van. Ha valahol elakadsz vagy valami nem világos, nyugodtan kérj segítséget. Mikre érdemes odafigyelni:
  • Gondolkodj hangosan. Lehet, hogy a fejedben már a harmadik variációt próbálgatod, és keresed az optimális megoldást, de ha ezt nem mondod, akkor kívülről csak úgy tűnik, hogy 10 percig hozzá sem kezdesz a feladathoz.
  • Ne vessz el a részletekben. Sokkal jobban érdekel minket az általános problémamegoldó képességed, mint milyen szépen tudod a kimenetet megformázni.
  • Gondolj a határ-esetekre is. Pl.: ha a bemeneti tömb üres.
A megoldás során a programozási nyelvet Te választod meg. Mi elsősorban PHP-ben programozunk, de mivel a PHP egy könnyen tanulható nyelv – no de, melyik nyelv nem az? 🙂 – ezért ez nem is alapkövetelmény. Általában 2 kódolási feladat szokott lenni, egy könnyű és egy nehezebb. Az egyszerű kérdés ilyesmi szokott lenni: keresd meg a második legnagyobb elemet a tömbben, távolítsd el a duplikált elemeket a tömbből és ehhez hasonló nehézségűek. Ez csak bemelegítő, és segít ráhangolódni a komolyabb programozási feladatra.

Mi volt a legizgalmasabb projekt, amiben részt vettél?

Az egyik leggyakoribb interjú kérdés. Válassz ki valamilyen projektet, amit örömmel végeztél, és tudsz róla legalább 5 percet beszélni. Junior fejlesztők szokták problémának érezni ezt. Ahogy a CV esetében is említettem, elképzelhetetlen, hogy valakinek nincs semmilyen tapasztalata. Suliban vagy oktatási kereteken kívül, de mindenkinek volt már valamilyen projektje.

Erősségek

Egy másik gyakori kérdés az interjúk során. Ez egy jó lehetőség, arra hogy kiemeld az erősségeidet, amiről úgy gondolod, hogy fontosak a cégünk számára. A hatást tovább fokozhatod azzal, hogy nem csak bemondásos alapon felsorolod ezeket, hanem példákkal alá is támasztod. Például, ha az mondtad, hogy jó a problémamegoldó képességed, akkor idézz fel egy olyan szituációt, ahol ez a képességed segített ki, és mondjuk elő tudtál jönni egy kreatív megoldással.

Kérdések

Az interjú végén mindig van 5-10 perc, hogy te is feltedd a kérdéseidet. Ilyen kérdések szoktak lenni, mint: csapat építés, milyen fizetésen kívüli juttatások vannak, munkaidő. Kerüld az ilyen kérdéseket, mint: “És mivel foglalkozik a cég?”. Ez egyértelmű jele annak, hogy még egy minimális utánajárást sem csináltál, hogy kiderítsd, mivel foglalkozik a cég. Ha valakinek nincsenek kérdései általában az rossz pont szokott lenni.

Hogyan jelentkezz?

Ha esetleg a jelentkezésen töröd a fejed, akkor azt itt megteheted. Küldd el az önéletrajzodat, és mi hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot. Sok sikert!  

One Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.