- 2018 július 31
Az önéletrajz, vagy angolosan fogalmazva CV egy csupán pár oldalas dokumentum, mégis a sorsod múlhat rajta. Elég ijesztően hangzik, nem igaz? Mégis mikor jelentkezel a számodra szimpatikus pozíciókra, gyakran ez az egyetlen érintkezési felület közted és a megcélzott cég – azon belül is a toborzók, felvételiztetők között.

Mielőtt belevágunk

Ez most egy hosszabb cikk lesz (legalább 10 perc). De ha most csak egy pár perced van, akkor ajánlom figyelmedbe ingyenes tanulmányunkat arról, hogy hogyan szerezheted meg álmaid állását és lehetsz benne sikeres. Ez nem más mint a Karrierépítés a gyakorlatban, amit gyorsan innen tölthetsz le!

karrierépítés a gyakorlatban 2019  

Ki fogja megnézni?

Ugyan sok esetben (főleg nagy cégeknél), a HR szűri a CV-ket, de bátran kijelenthetjük, hogy ez közel sem fedi le a teljes igazságot. Nem dolgozik minden cégnél senior önéletrajz szakértő, aki ha átad egy CV-t, azt automatikusan már hívják is be interjúra. Bizony sokszor előfordul, hogy egy junior kolléga az első szűrő, és utána egy tapasztaltabb vezető fogja visszadobni a jelentkezésed, aki átlát az apró trükkökön és csúsztatásokon.

Ezért jobb, ha már most tudod, hogy az önéletrajzodat meg fogja nézni minden olyan ember, aki érintett a kiválasztási folyamatban. Tehát – bár több helyen olvashatsz róla -, nem elég csak a HR-es, vagy a kiválasztásra specializált recruiter tetszését elnyerni.

Ennélfogva úgy kell megírnod, hogy annak a vezetőnek is szimpatikus legyél (már első ránézésre), aki vélhetően a főnököd lesz egy nap. Kicsit olyan ez, mint a reklám készítés gyerekeknek. Úgy kell elkészíteni, hogy ne csak a gyereknek tetsszen, hanem a szülőknek is, aki végül ki fogja fizetni az adott játékot/programot.

Mint sok más esetben, itt sincs Szent (CV minta) Grál, ami univerzális megoldást nyújt egy pályakezdő és egy topmenedzser számára. Persze ez is olyan kicsit, mint a foci, mindenki ért hozzá, de mégis lassan gyűlnek a cégeknél a legjobb gyakorlatos gyűjtemények. Sőt, az elrettentő példák megtöltenek 5 mappát, míg az igazán kiválók egy felet.

tippek oneletrajz irashoz

Honnan tudjam, hogy hogyan lehet az enyém a nyerő önéletrajz?

Az állásportálokat böngészve mindenhol kötelező elemként jelenik meg az önéletrajz csatolása a pályázathoz. Kár, hogy pár mondatnál részletesebben senki sem magyarázta el, milyen az igazán jól megírt darab. Általában megáll ott a tudomány, hogy van a hagyományos (folyóírásos) és az amerikai típusú (vázlatosan felsorolt) önéletrajz. Folyóírásoshoz inkább hozzá se kezdj, a vázlatos felépítésű pedig olyan, mintha azt mondanánk, hogy vegyél egy autót. Hát köszi, de milyet? Elég nagy a szórás a Zaporozsec és a Tesla között. 🙂

Így a XXI. század gyermeke az interneten olvas utána, vajon hogyan lehetne egy elfogadható szintű önéletrajzot kreálni. Feltételezem, pont egy hosszas keresgélés után bukkantál rá erre a blogbejegyzésre is. Van egy szuper hírem: jó helyen jársz!

Leírásom úgy építettem fel, hogy van pár általános közhely, amit érdemes betartania mindenkinek, de érdemesnek látok néhány szegmenst különválasztani, mert mások az elvárások velük szemben.

Haladjunk szépen sorban, jöjjenek azok a tételek, amelyeket már középiskolában el kellene, hogy mondjanak és addig ne adják oda a bizonyítványt, míg ezeket fel nem sorolod. Ha még nem írtál jó önéletrajzot, ne aggódj, ez a cikk azért született, hogy segítsen eligazodni az információk tengerében.

Innonic álláslehetőség

Első lépésben meghatározzuk, hogy milyen önéletrajzot szeretnénk készíteni, és ahhoz milyen célszerszám szükséges:

1. Meghirdetett pozíció lenyomozása:

Sokkal szerencsésebbek vagyunk, mint azok, akik 30 éve jelentkeztek egy állásra. Miért? Mert akkor ők láttak egy 3 soros hirdetést egy hetilapban, és alapvetően nehézkes volt leinformálni az adott céget. Ma már számos lényeges információt megszerezhetsz egy cégről, így eldöntheted, hogy szimpatikus e számodra, és az elvárásokat is pontosíthatod. Az alábbi platformokon érdemes utánajárni a kiszemelt cégnek, hogy lásd kik dolgoznak ott, milyen a kultúra:

Honlap:

Ez az első lépcső. Manapság ha egy cégnek nincs honlapja, az legalább gyanús. De itt pontosan megtudhatod, hogy mivel foglalkoznak, és utána tudsz nézni az iparágnak. Ez azért fontos, mert motivációs leveledben (ezt később részletezem) már tudsz hivatkozni az iparági változásokra, korábbi tapasztalataidat e szerint tudod kiemelni, stb.

E-cegjegyzek.hu:

Itt a cég alapvető pénzügyi helyzetéről kaphatsz információt, illetve ha szegényes a honlap, akkor az elérhetőségekről stb. Ha egy stabil munkahelyre vágysz, érdemes előre ellenőrizni, hogy egy felszámolás alatt zajló céghez csatlakozol e vagy sem.

Facebook:

A cégek jelentős részének már Facebook oldala is van, ami szintén sok információval szolgálhat. Láthatsz képeket a csapatról, láthatod, hogy kik dolgoznak ott. Lehet, hogy van ott ismerősöd, és máris tudsz kérdezni a munkáról, a hirdetésről, összeköthet a releváns személyekkel stb.

LinkedIn.com:

Hasonlóan a Facebookhoz itt is láthatod, hogy kik dolgoznak egy adott cégnél, miket hirdetnek stb. Érdemes megnézni, hogy milyen emberek dolgoznak olyan pozíciókban, amelyre te is jelentkeztél. Ez a sok kis információmorzsa (ha ügyesen használod őket) adja majd meg azt a pluszt a jelentkezésnél, amire számítanak. Hidd el, állásinterjúkon gyakori, hogy a jelentkezők 5 dolgot sem tudnak felsorolni az adott cégről, és olyan is van, aki még helyesen sem tudja leírni/elmondani a márkanevet. Te semmiképpen nem szeretnél felkészületlen benyomást kelteni.

+ tipp: A te jelenléted a közösségi média felületeken:

Ahogy te meg tudod nézni a cégeket és a HR-eseket a közösségi média felületeken, úgy ők is láthatnak téged. Ezen lehet vitatkozni, csak nem érdemes. Fogadd el, hogy amit nyilvánosan feltöltesz a közösségi médiába, az már nem a privát szférád. Tehát a leggázabb partifotókat érdemes levenni, és nézd végig az adatvédelmi beállításokat, azaz, hogy melyik megosztásod és tevékenységed nyilvános, mit látnak ismerősök, és mit láthatsz csak Te.

A Facebook profilod sokat nem árul el általában a szakmai pályafutásodról, de a LinkedIn-t mindenképpen frissítsd rendszeresen. Ha még nem ismered, akkor regisztrálj fel, ha pedig már fent vagy, akkor szépen tölts ki minden adatot és kezdd el összegyűjteni az ismerősöket. Mivel nem akarsz hazudni magadról, így az ott szereplő adatok egyezzenek meg az önéletrajzodban lévőkkel. Ellenkező esetben ezt ki fogják szúrni, és téged pedig ki fognak szűrni.

2. Kutatás, utánajárás

Mielőtt billentyűzetet ragadnál és elkezdenéd begépelni a tanulmányaidat, először nézz szét az interneten. Egyrészt már itt vagy, szuper, másrészt pedig használd bátran a Google-t olyan kulcsszavakkal, hogy “CV best practices”, “legszebb önéletrajz”, “legjobb önéletrajz”, “best CV” és társaik, és barangolj egy kicsit a képtalálatok között. Itt számos jó (és rossz) példát fogsz látni, de mindenképpen segít abban, hogy mutat egy irányvonalat. Nem szégyen átemelni elemeket egy már jól elkészített példából.

3. Használj önéletrajz készítő programokat – de felejtsd el az EuroPass-t

Az önéletrajz készítés ma már egy hétköznapi feladat – amit nagy szerencsénkre számos informatikai felület tesz könnyedén megvalósíthatóvá. Számos online elérhető platform létezik – ami egyszerűvé és gyorsan kivitelezhető teszi a szakmai múltad bemutatását. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk párat: Visual CV, Sumry, Behanced, Serply, Canva, CVmaker. Mint ahogyan a Word-ben szerkesztett önéletrajz, úgy az EuroPass formátum is ósdinak számít. Ha csak nem vagy profi Word-ben, jobban jársz egy segítő programmal.

4. A dokumentum elnevezése

Evidensnek tűnhet, mégis sokaknak nem az, hogy az önéletrajzukat megfelelően elnevezve küldjék el a leendő munkáltató felé. Erre jobb már az elején odafigyelni, felejtsd el a Dok1.doc-ként elmentett dokumentumokat. Legyen ehelyett [Név].pdf vagy [Név – megpályázott pozíció].pdf a fájl neve (teljes név, ne pl. Marika-kontroller).

Különösen figyelj akkor, amikor elmented a kész művet. Legyen rendben a név, és PDF formátumban mentsd el. Ez azért fontos, mert bármilyen eszközről is nyitják meg az önéletrajzod, ugyanazt fogják látni, amit te is megálmodtál. Sajnos a Word formátumban elküldött pályázat egy másik Office csomag esetén képes széthullani és a sorok, képek elcsúszni. Kicsit olyan az, mintha a buli utáni képed tennéd fel a társkeresőre, pedig szerencsésebb, ha a buli előttit látják. Könnyedén az elutasított vagy disqualified státuszba kerülhetsz, ha nem ezeket a módszereket használod.

Most, hogy átbeszéltük a megelőző szertartásokat, vegyük át részletesen, hogy mikre kell odafigyelni, hogy egy frankó önéletrajzot készíts. Ezért pontról pontra végigmegyünk az önéletrajzok elemein. Vágjunk is bele!

5. Légy őszinte és csak az igazat írd be

Igazából ez olyan alapvetés, amelyet mindig érdemes betartani, de igaz az önéletrajz készítésre is. Amellett, hogy itt el kell adnod magad, és ennek érdekében igyekszel szépíteni a dolgokon, csak olyat írj le, ami tényleg igaz is.

Mondok pár példát:
  • Ne írj bele olyan feladatot, amit nem végeztél el.
  • Ne írj be olyan eredményt, ami nem hozzád köthet.
  • Ne pozícionáld feljebb nyelvtudásod, mint amilyen, mert egy telefonhívásnál vagy interjún villámgyorsan kiderül.
 

6. Nagyon figyelj oda a helyesírásra

Nem megbocsátható bűn a CV-ben elkövetett helyesírási hiba. Tegyük fel adatrögzítő, vagy pénzügyi elemző pozícióra jelentkezel – s az önéletrajzodban ott éktelenkedik számtalan elgépelés. Ha pedig még azt is beírod, hogy a precizitás az erősséged, akkor az még kellemetlenebb. Persze, hogy azonnal a kukába kerül a jelentkezésed. Hogy is jutnál tovább a következő kiválasztási szintre, ha az általad oly becsesen készített dokumentum is hibás – mi lenne veled stresszes, határidőktől feszes tempóban készült feladatnál? Nem kérdés, hogy ilyenkor automatikusan elutasítják a pályázatunkat. Használj helyesírás-ellenőrző programokat önéletrajz készítés közben, olvasd fel hangosan (akár harmadik félnek) is, mit írtál le bemutatkozó anyagunkban.

7. Legyen esztétikusan és átláthatóan felépítve az önéletrajzod

A toborzók esetenként több száz önéletrajzot néznek át egy-egy pozíció esetében. Ha nem az elvárt szintnek megfelelő egy CV, már lépnek is a következőre. Ezért fontos, hogy jól strukturált, átlátható és könnyen olvasható legyen.

Tartalmaznia kell a következő elemeket: név, elérhetőség, fotó, megpályázott pozíció, rövid összefoglaló rólad (2-3 mondat), szakmai tapasztalat, tanulmányok, egyéb képességek. Az iskolai végzettség és szakmai tapasztalat esetében is a legfrissebbek legyenek elől, vagy fent, azaz fordított időrendben írd fel őket.

Ami fontos, hogy a kész CV összhatása legyen esztétikus – itt nyugodtan kérd ki külső fél véleményét is a jó eredmény érdekében.

8. A fotó

Amikor fotót illesztesz be az önéletrajzba, tedd azt a toborzó mentalitásával gondolkodva: kerüld a bikinis, a romkocsma teraszán készült vagy pizsamában lőtt fotókat. Ezeknél egy egyszerű igazolványkép is jobb. Pár tipp a fotóhoz:
  • Legyen az adott pozícióhoz illő, azonban elvárt az elegáns öltözet.
  • Ne legyen rajta más ember, csak te.
  • Lehetőleg mosolyogj a képen.
  • Jó minőségű és ne pixeles fotó legyen.
  • A háttérben ne látszódjon semmi mögötted, egy egyszínű fal előtt készüljön, de még jobb, ha egy stúdióban csinálja egy hozzáértő.
  • Ne legyen selfie, az Instagram-ra való.
  • Az ideális önéletrajz fotó pozitív benyomást kelt.
  • Legyen aktuális, max 3 hónapos. Ha már rövid a hajad, akkor ne hosszú hajú képet küldj be.
  • Ne a kép uralja a CV-t, de legyél rajta jól látható.
Macerásnak tűnhet elsőre, de abba gondolj bele, hogy ezen az önéletrajzon a karriered múlhat. Másik oldalról nézve pedig azt a látszatot kelti, hogyha a jelentkezésedbe sem fektettél kellő energiát, akkor a munkádba se fogsz.

9. Neved és elérhetőséged legyen mindig szembetűnő

Végigolvasták az önéletrajzod, tetszett a kiválasztásért felelős munkatársnak, de akárhogy nézi az önéletrajzodat, nem találja az elérhetőségedet. Eltölt vele két-három másodpercet, s ha ennyi idő alatt nem tűnik ki a telefonszámod, már zárja is be a fájlt, hiszen tucatjával vannak a tehetségesnek látszó jelöltek. Majd egy másik dokumentumon keresztül egyszerűbben veszi fel a kapcsolatot a jelentkezővel. Kritikus pont tehát, hogy a neved és elérhetőséged minden esetben szembetűnő és jól olvasható legyen, az önéletrajz felső részében elhelyezkedve. A pontos e-mail cím és telefonszám, LinkedIn profil megjelölésre szintén figyelj oda. Lakcímnél elég a várost/kerületet beírni, ne foglalja a helyet egy Marosvásárhelyi utca 143. b épület fsz. 2-es ajtó cím.

10. Készíts specifikus önéletrajzot

Ha szeretnél kitűnni a tömegből, akkor készítsd az önéletrajzod a cégre és pozícióra specifikusan. Ez különösen akkor kérdéses, amikor már több szakmában kipróbáltad magad, többféle iskolát végeztél, vagy alapvetően sokoldalú ember vagy. Ilyenkor igyekezz a kiszemelt pozícióra kihegyezni a jelentkezést. Ezzel segíted a kiválasztást is, mert nem sok irreleváns infóból kell kihámozni a lényeget. Ezekhez még itt találsz hasznos tanácsokat.

11. Iskolai végzettség

Itt azokat a végzettségeket célszerű beírni, amelyek kapcsolódnak a megcélzott pozícióhoz. Ha üzleti elemzőnek jelentkeznél, de hobbiból elvégeztél egy cukrász tanfolyamot, azt elég a hobbikhoz, vagy az egyéb rovatba beírni. Hasonlóan ha olyan pozícióra jelentkezel, ami felsőfokú végzettséget igényel, és már van több mint 5 év tapasztalatod, a gimnáziumi adatokat is csak a lehető legtömörebben írd fel. Ennek annyi előnye lehet, hogy a bírálói oldalon is lesz olyan, aki oda járt és az már egy közös téma lehet.

Felsőfokú végzettségeknél, ha van 6 diplomád, de csak 1 kapcsolódik a megpályázott pozíciókhoz, szintén nem érdemes mindegyiknél felsorolni, hogy miből írtál szakdolgozatot, vagy milyen tantárgyaid voltak.

Sajnos manapság sok esetben az sem jelent sokat, hogy a munkához kapcsolódóan voltak tantárgyaid. Persze pályakezdőként nem könnyű tartalmassá tenni egy önéletrajzot, de erről kicsit lentebb még írok részletesen.

12. Nyelvtudás

Csak azt a szintet írd be, amivel valóban rendelkezel. Számos olyan jelentkezővel találkoztunk már, akinek a középfokú nyelvtudás volt beírva, a valóság mégis egészen mást mutatott. Úgy tűnik, sokan keverik a 2 vagy több éve megszerzett nyelvvizsga fokozatát és az élő nyelvtudást. Sajnos az a helyzet, hogy mint minden tudás, ez is kopik idővel, ha pedig nincs aktív nyelvhasználat, akkor pedig elképesztően gyorsan erodálódik a tudás.

A középfokú nyelvtudás egy kellemes társalgási szint, amikor nyelvtanilag helyesen, gördülékenyen kommunikálsz hétköznapi témákban, például, amikor magadról beszélsz.

A tárgyalási szint, amikor már szakszavakkal, részletekbe menően tudsz szóban, írásban kommunikálni. Pl. egy szerződésről tudsz vitázni.

Pro tipp: Interjú előtt pár héttel már keress lehetőséget arra, hogy beszélj. Menj el nyelvtanárhoz párszor, keress külföldi ismerősöket, nézz be egy társalgási klubba stb. Meglátod, rengeteget számít, hogy nem éles helyzetben kell több hónap kihagyás után először megszólalnod pl. németül.

13. Rövid összefoglaló az elért eredmények hangsúlyozásával: Miért vagy te a legjobb a pozícióra?

A legtöbb álláshirdetésnél megfogalmazzák, milyen az ideális jelölt. Az önéletrajzban pedig ezeket a vonásokat keresik a leendő munkáltatók. Turbózd fel a CV-det egy szöveges összefoglalóval, ahol ezeket az elvárt képességeket és tapasztalatokat az elért eredményeiddel mutatod be. Írhatsz bele konkrét projekteket, vagy számszerűsítheted az ötleteid megvalósulása révén megspórolt vagy elért összegeket is. Igyekezz megragadni az olvasó figyelmét, s kitűnni valahogy a jelentkező áradatból. Valótlan állítása azonban mindig kerülendő – úgyis kiderül az igazság.

14. Hobbik, szabadidős tevékenységek

Ezek nagyon szorosan összefüggnek a 0. ponttal. Tehát ha nem szoktál olvasni, vagy csak nyaraláson évente 1 könyvet olvasol el, de inkább csak a Facebookon, vagy híroldalakon böngészel, ne írd be az olvasást hobbinak! Nagyon kellemetlen pillanatok szoktak jönni, amikor rákérdezünk, hogy “na és mit olvastál legutóbb” és egy tavaly nyáron félig elolvasott Danielle Steel könyvet kapunk válaszként. Hasonlóan a sportokkal is: ha csak a busz után szoktál szaladni, ne írd be, hogy futás. Ha pedig nincs hobbid, akkor inkább hagyd ki ezt a részt, nem kötelező.

15. Hard skillek, IT skillek

Ez a szekció is táptalaja a csúsztatásoknak. Főként kezdőknél tapasztalható sok ellentmondás. Az alábbi esettel találkoztam gyakran:
  • Internet: Véletlenül se írd be ide ezt. Inkább azt, hogy PC/Mac/számítógép hétköznapi felhasználói szintű használata.
  • Az Excelben sem vagy középszinten, ha megfog a legegyszerűbb HA függvény.
  • Sajnos a prezentáció készítés erősen szubjektív téma, így nem érdemes hencegni a tudással, ha nem vagy gyakorlott előadó.
Természetesen olyan esetekben, ahol az álláshirdetésben fel van sorolva, hogy milyen szoftverek ismerete elvárt és előnyös, ott sorold fel azokat (ha valóban ismered őket), mert ezek hiányában kiszelektálhatják jelentkezésed.

16. Legyen a CAR formula szerint felépítve a Tapasztalatok szekció

A CAR formula a Challenge – Action – Result hármasból jön létre, azaz a Kihívás – Cselekedet – Eredmény triójából. A szakmai tapasztalat résznél nem arra kíváncsiak, milyen feladataink voltak, hanem arra, milyen kihívásokkal néztél szembe, hogyan reagáltál ezekre, s milyen eredménnyel zárult a folyamat. Igyekezz a Twitter-ről is megszokott 140 karakterekben gondolkodni, s nem bő lére ereszteni a mondókádat. Lényegre törően, pár szóban kifejezve írj az elért sikereidről. Még jobb, ha számszerűen tudod bemutatni őket.

17. Használj infografikát – növeld az önéletrajz vizuális élményét

Ma már nem a papír alapon kézzel írott önéletrajzok a megszokottak, s nem is a Word-ben tíz perc alatt összehordott monológ a menő. Sőt! Ezek szörnyen elavultnak számítanak. A toborzó vizuális élményt szeretne átélni egy-egy önéletrajz átnézésekor. Azaz legyen a szemnek kellemes érzés egy önéletrajz, ne csak informatív legyen. Ezzel már azt is sugárzod, hogy a munkádat is nemcsak hatékonyan, hanem eladhatóan, elegánsan, látványosan tudod elvégezni. Ehhez viszont neked, jelentkezőnek kell kreatívnak lenned. Használj bátran színeket, viszont kerüld a pink hátterű CV-ket is, mert frászt kap egy jó ízlésű recruiter.

Használhatsz infografikus önéletrajzot például az elsajátított képességek szintjének prezentálására, vagy a hobbik vizualizálására. Ezek viszont kétélű fegyverek, mert az ember minél jobban elmélyed egy területen, annál inkább rájön, hogy mennyi mindent nem tud még. Tehát gyanakodva fogadják egy pályakezdőtől amikor 10/9-re értékeli project manager-i képességeit, arra alapozva, hogy megrendezett már egy szakestet és 5-öst kapott a project management tantárgyból. Ezért ezeket olyan helyzetekben használd, ahol jól megfogható az adott tudásod: pl. nyelvtudás, vagy van több éves sikeres tapasztalatod értékesítőként, vagy országos hegesztő versenyt nyertél. Az olyan skilleket pedig, amiből 10/2-re értékeled magad, nem érdemes nagyon reklámozni. Ha kérdezik, felelj őszintén, de nem ezt kell a kirakatba tenni. Bizonyos pozícióknál (pl. marketinges, grafikus, front-end fejlesztő) pedig szinte kötelező valami pluszt belecsempészni az önéletrajzodba – kiemelve az egyéniségedet.

18. Legyen benne erőt és eredményességet sugárzó kifejezés

Egyes felmérések szerint a toborzók mindössze 6 másodpercet töltenek egy-egy önéletrajzzal átlagosan. Hat másodperc. Ennyi időd van, hogy kiemelkedj a jelentkezők sorából és meggyőzd a HR-est, hogy behívjon egy személyes interjúra. Abba a bizonyos hat másodpercbe csak egy nagyon gyors kulcsszó keresés fér bele. Ebből adódóan meghatározó, hogy azok a bizonyos keyword-ök és kifejezések megtalálhatóak legyenek a Te önéletrajzodban is, amiket előírnak az álláshirdetésben. A pozícióhoz elvárt képességeknek szerepelnie kell az önéletrajzodban – persze csak ha rendelkezel is a tudással. Használj erőt és eredményességet sugárzó kifejezéseket, mint például: “motivált”, “kivitelezett”, “generált”, “proaktív”, “megspórolt”, “tervezett”, “támogatott”, “sikerült”, “hatékony”, “pozitív”, “kiemelkedő”.

19. Legyen mindig up-to-date a CV-d

Tömöríts, szelektálj, fogalmazd meg másként – és folyamatosan frissítsd az önéletrajzban található információkat! Minden pozícióra más-más kritériumoknak megfelelően érdemes pályázni. Nem vet rád jó fényt, ha ugyanazt a sablon önéletrajzot küldöd el mindenhova, és nem is fog jó eredményeket hozni. Az önéletrajzodnak illeszkednie kell a megpályázott álláshirdetéshez. Azaz, minden egyes új pályázat esetében nézd át, fogalmazd újra a leírtakat. Alakítsd és formáld újra, ha szükséges, hogy az új pozícióhoz illeszkedő képet mutass magadról.

20. A CV nyelve

Ugye azt megbeszéltük, hogy a CV-t a meghirdetett pozícióra szabjuk, ezért figyelj arra is, hogy milyen nyelven írod. Ha nemzetközi környezetbe jelentkezel, netán az álláshirdetés is angolul van, vagy nagyon hangsúlyos a nyelvtudás, akkor mindenképpen angolul írd meg. Azonban ha egy állami, vagy városi céghez, önkormányzathoz, vagy csak magyar partnerekkel operáló kkv-hoz szeretnél menni, akkor célravezetőbb lehet a magyar nyelvű. Bizony, előfordulhat, hogy nem tudnak angolul azok, akik átválogatják az önéletrajzokat, így a belefektetett munka nem fogja elérni a kívánt hatást.

Ha ezek az információk előre nem tisztázottak, akkor azzal mész biztosra, ha mind a két nyelven elküldöd. Ilyen esetben a magyart biztos érteni fogják, de az angol már bizonyíték lesz a nyelvtudásodra.

21. Külső segítség bevonása

Ha már elkészítetted az anyagod, de még mindig bizonytalan vagy abban, hogy ez tényleg jó lett e, érdemes szakember tanácsát kikérni. Így azt ajánlom, hogy bátran kérj időpontot HR tanácsadó cégektől, ha vezető vagy, akkor fejvadászoktól. Ők ingyen segítenek, mert az ő érdeküket szolgálja, hogy az adatbázisukban szerepelj. Arra is jó esély van, hogy pont ők fognak neked állást találni. Persze erre nincs garancia, de ezzel is növeled az esélyed.

22. Non plus ultra

Ez inkább az IT-hoz köthető munkáknál egyre növekvő trend, de még mindig újdonság, ha önéletrajzodat nem egy PDF fájlként küldöd át, hanem készítesz egy külön honlapot, landing page-et az állásra specifikusan. Ezzel egészen biztosan azt sugallod, hogy ebbe te jól látható energiát tettél bele és tőled az elvártnál többet fognak kapni munkád során is.

Ezeket a pontokat szem előtt tartva egy kis kreativitással igazán ütős önéletrajzot készíthetsz magadnak. Ne feledd, egy átlagos kiválasztási folyamat 25-35 napig tart, légy türelmes, és bízz magadban! A pozitív hozzáállás és kitartás mindig meghozza a gyümölcsét – azt a bizonyos pozíciót a hőn áhított, menő cégcsoportnál!

Most, hogy átvettük az alapokat, szeretnék célzottabban segítséget adni a pályakezdők és seniorok számára is. Ahogy számos dolog az életben, az igazán jó dolgok nem bonyolultak és ez igaz az önéletrajzokra is.

tippek pályakezdőknek

Plusz tippek pályakezdőknek

Ismerős a szitu, amikor azért utasítanak el, mert nincs semmilyen tapasztalatod, és nem érted, hogy akkor mégis hogyan szerezhetnéd meg legalább az első pár hetet?

Igazán szép kihívás frissen kikerülve az iskolából, (rosszabb esetben minden szakmai gyakorlat nélkül, jobb esetben legalább pár héttel a hátad mögött) nekivágni a munkaerőpiacnak. Felmerül a kérdés, hogy akkor mit is írj bele a jelentkezésedbe, hiszen nincs semmi tapasztalatod. Nos, egyrészt van 😊, másrészt pedig ezt már 8. osztályban, legkésőbb középiskolában hangsúlyozni kellene. Lássuk miket érdemes összegyűjtened.

1. Iskolai diákszervezeti feladatok

Jó ajánlólevél, ha gimiben, egyetemen már tagja vagy, voltál valamelyik diákszervezetnek. Igen, ez időt vesz el a délutánjaidból, de már tudod gyakorolni a szervezést, a másokkal való együttműködést. Így pár pontban fel tudod sorolni, hogy milyen feladatokat láttál el, és hogy azok milyen eredményekkel jártak.

2. Szakmai és nyári gyakorlatok

Ha csak 6 hétig is tartott a kötelező szakmai gyakorlat, akkor is írd be, és ha csak ennyi van még, írd oda, hogy mit csináltál, akár, hogy mit tanultál belőle.

3. Sport és szabadidős tevékenységek

Ha sportolsz valamit, és ha azt még versenyszerűen is csinálod mindenképpen írd be. Azt, hogy milyen ember vagy, ez kiválóan tükrözi, hiszen az ember olyan dologra költi értékes szabadidejét, ami közel áll szívéhez.

Ha versenysportoló vagy, az azt fogja mutatni, hogy sikerorientált vagy, van kitartásod és nem büdös a munka számodra. Ha valami kézműves tevékenységet végeztél évekig, azzal pedig a türelmet, precizitást, és a koncentrációs képességed mutatod meg. Ha pedig csak LoL-ban vagy PUBG-ben vagy császár és játékosok ezrei tisztelettel vegyes félelemmel ejtik ki neved, akkor azt inkább olyan esetben írd be, ahol várhatóan fogják érteni is (pl. egy kormányhivatalban nem biztos 😊). Képzeld el, ügyvezetőnk Csaba, Star-Craft nagyágyú volt főként egyetemista éveiben (bár még ma is kevesen tudják megszorongatni) és világversenyeken is részt vett. Mit ad isten, 10 év alatt felépített egy cégcsoportot a semmiből. Coincidence? 😉

4. Summary

Kezdőként a rövid összefoglaló szövegnek az a célja az önéletrajzban, hogy a céljaidat kinyilatkoztasd, tehát egy remek alkalom, hogy átgondold, hogy mivel is szeretnél foglalkozni, és a meghirdetett állás miként is szolgálja ezt. Értékelik a céltudatos fiatalokat, ezért egész biztosan ki fogsz tűnni a tömegből egy szépen megkomponált, céltudatos CV-vel, még ha csak 1 nagyon szellős oldalon vannak információk rólad.

5. Tudatosság

Persze nem könnyű itt karriercélt kitűzni, amíg nem dolgoztál sehol, de ha elhatároztad, hogy szeretnéd beindítani karriered, érdemes a 9GAG és Tibi atya Instagram oldala mellett olyan blogokat és cikkeket olvasni, amelyek segítenek eligazodni a dolgozói léttel kapcsolatos kérdésekben. A Google jó barátod, keress bátran különböző szakmákra, hirdetésekben meglátott pozíciókra és igyekezz kideríteni, hogy mivel is kell ott foglalkozni, hogyan nézhet ki egy munkanap stb. Valamint nézz körbe Facebook ismerőseid között is, jó esélyed van arra, hogy pont van egy megfelelő személy, aki tud segíteni. A kérdezés nagy erény.

tippek senioroknak

Plusz tippek senioroknak

A kihívás akkor jön, amikor több évtizedes munkaviszony után az ember újra a munkaerőpiacon találja magát. Olyan pozíciókban, amikor nem kellett aktívan önéletrajzok értékelésével foglalkozni, a super senior réteg is számos hibát elkövet. Terjengős, nem szép önéletrajzokkal és végeláthatatlan sztorizgatós interjúkkal tele a recruiterek padlása. Gyakran előfordulhat, hogy az interjúztató és interjúztatott között 20-30 év korkülönbség is lehet a jelentkező javára. Itt a jelentkezőnek sem előnyös, ha egy önelégült, nagyívű fellépést hoz a találkozóra. Nehéz helyzet, mert a sok eredmény után jól esik ezeket elmondani és dicsekedni vele, azonban közelebb visz a sikerhez, ha a találkozót nem mint egy tv interjút, hanem mint egy tanácsadói bemutatkozást kezelsz. Ezalatt azt értem, hogy miután röviden, lényegretörően bemutatkoztál, irányítsd arra a beszélgetést, hogy a meglévő tudásoddal hogyan tudnád szolgálni a céget és kérdezz az interjúztatótól. A toborzók is jobban szeretik azokat a jelölteket, aki kicsivel többet kérdez, mint aki sokkal többet beszél.

1. Keep it simple

Minél több év munkatapasztalat, elvégzett iskola, megszerzett diploma van az ember háta mögött, úgy gyarapodik az önéletrajza is. De nem szükségszerű egy 5-10 oldalas paksamétát készíteni egy adott állásra. Sőt, az igazán profik akkor is bele tudják sűríteni 1-2 oldalba a tapasztalatukat, amikor 30 év szakmai háttér van mögöttük.

2. Eredmények

Ha már több ízben is megméretted magad vezetőként, vagy éppen egy vezetői pozíciót szeretnél betölteni, a felsorolt tapasztalatoknál az általad vagy jóvoltadból elért eredményeket jelenítsd meg. A munkáltatók vezető keresésénél az eredményeket figyelik első körben.

3. Summary

Seniorként van igazán értelme az önéletrajzba egy rövid összefoglalót tenni, amiben 2-3 mondatba sűríted azt, hogy miért érdemes veled dolgozni. Itt ajánlott használni az eredményességet, sikerességet mutató jelzőket. Arra figyelni kell, hogy amit itt leírsz, az első olvasatra is nyerjen bizonyítást a tapasztalatok bemutatásánál.

Hogyan készíts nyerő motivációs levelet?

Most nézzük meg, hogyan érdemes a motivációs levelet megírnod. Mint ahogyan az önéletrajz, a motivációs levél is kötelező eleme a legtöbb álláspályázatnak. Sokan ilyenkor pánikba esnek, vajon mit írjanak ebbe a dokumentumba, hiszen minden lényeges információt tartalmaz a CV, mire lehetnek még kíváncsiak az asztal másik oldalán?

Míg az önéletrajz legtöbbször a tömörített információkat tartalmazza rólad, addig a motivációs levélben a személyiségedről is többet megtudhatnak, vagy például teret enged a “lyukas évek” vagy a feltűnően eltérő pályamódosítások indoklásának. A motivációs levél olyan, mint a hópehely – nincs két egyforma! Minden megpályázott pozícióhoz másik levelet készíts, csak így lehet nyert ügyed.

Pár alapelv betartásával Te is olyan motivációs levelet készíthetsz, amivel sikerülhet kitűnnöd a jelentkezők hadából, és felkeltened a toborzó figyelmét. Lássuk ezeket a pontokat:

1. Kövesd az alábbi struktúrát a levél felépítéséhez!

 
  • Saját adataid (Név, Cím, Telefonszám, E-mail cím)
  • Megpályázott pozíció
  • Cég adatai (Toborzó/HR vezető neve, Cégnév, Cím)
  • Dátum
  • Kedves [Toborzó/ HR vezető neve]!
  • Így folytasd: 6-7 rövid bekezdés a következő sorrendben:
  • Kezdj egy kérdéssel vagy egy megnyerő nyilatkozattal
  • Ismertesd, hogy mire van leginkább szükségük
  • Mutasd be, miért Te vagy erre a legjobb megoldás
  • Mutasd be 3 példán keresztül, a múltban hogyan sikerült ezt reprezentálnod
  • Gyűjtsd össze, mennyit spórolt ezek által a cég, vagy mekkora profitra tett szert
  • Írj arról, hogy tudnád mindezt az új pozícióban megvalósítani
  • Zárd “call to action”, azaz cselekvésre buzdító gondolatokkal
  • Üdvözlettel: [Aláírás] [Vezetéknév Keresztnév]
 

2. Ne általános címzést használj!

Emlékezz – olyan, mint a hópehely! Soha ne küldd el két helyre ugyanazt a motivációs levelet. Minden cég más, ahogy minden pozíció eltér többé-kevésbé egymástól. Így ügyelj arra, hogy ezt a motivációs leveled is tükrözze. Igyekezz kideríteni a toborzó vagy a HR vezető nevét, és neki címezd meg a levelet. Kerüld a “Tisztelt Hölgyem/Uram!” címzést!

3. Keltsd fel az olvasó figyelmét egy kérdéssel!

Ne azzal kezd a motivációs leveled, hogy ezen és ezen a felületen találkoztál az állásajánlattal. Nagyon jól tudják, hol hirdették meg az adott pozíciót a toborzók. Inkább igyekezz az olvasó figyelmét felkelteni egy kérdéssel vagy egy megnyerő nyilatkozattal a pozícióval kapcsolatban.

4. Legyél Te a válasz a kérdésre!

Kapcsolódóan az előző ponthoz, legyél Te a válasz a kérdésre, a megoldás a cég problémájára! Tehát ha az előző pontban azt írtad, hogy “Egy olyan munkatársat keres, aki bírja a gyűrődést, és kiemelkedően teljesít gyorsan változó környezetben?”, akkor folytathatod akár így is “ Ne keresse tovább, hiszen 5 év nemzetközi startup cégnél szerzett tapasztalattal könnyedén leveszem a terhet a válláról!”

5. Ügyelj a helyesírásra és a pontosságra!

Mint bármely hivatalos dokumentumnál, itt sem megbocsátható bűn a gépelési hiba. Egy-egy elütés a telefonszámban vagy az e-mail címben végzetes lehet, hiszen így elzárod magad a kapcsolatfelvételtől. S hiába írsz nagyszerű és megnyerő motivációs levelet, nem tud majd elérni a toborzó. Erre nagyon figyelj oda!

Ugye, hogy nem is olyan nagy ördöngösség egy motivációs levél elkészítése? Szánj időt a megírására, figyelj a terjedelmére, ne legyen több egy oldalnál! Legyen jól átlátható és könnyedén olvasható – hasonlóan egy önéletrajzhoz, de ne ess kétségbe! Ezeket a pontokat figyelembe véve a motivációs levél készítése egyszerű, mint a karikacsapás! 🙂

A pályázat elküldése

Szinte már készen is vagy, hiszen elkészült egy ütős önéletrajz és van hozzá egy megnyerő motivációs levél is. Kár lenne a finishben elvérezni.

1. Meg ne próbáld cowboygyuszi@freemail.hu e-mail címről elküldeni a jelentkezést!

Ezen most talán meglepődtél, de találkoztam már jó pár olyan jelentkezéssel, ahol a beküldött dokumentum egy nagyon aranyosnak vagy viccesnek tűnő e-mail címről érkezett. Ez ma már igazából halál ciki egy pályázatnál. Ilyen esetben ezt az e-mail címed felejtsd el, használd a privát levelezésedhez vagy a spam-ek gyűjtésére, de szakmai célokra hozz létre egy [firstname.lastname]@gmail.com vagy hotmail.com e-mail címet!

2. E-mail kiküldése

Hacsak nem egy online rendszerbe kell feltölteni a szükséges dokumentumokat, érdemes odafigyelni az e-mailnél is pár dologra:

Figyeljük az e-mail tárgyát, hiszen megkönnyíted a fogadó felet, ha könnyen kereshető a leveled. Ezért az alábbi struktúrát javaslom: [Vezetéknév Keresztnév] [Meghirdetett pozíció] Jelentkezés

Ha ismerősnek küldöd az e-mailt, akkor pedig úgy írd meg neki is (mégha a legjobb cimborád is), hogy ő azt nyugodt szívvel továbbíthassa a megfelelő személynek, tehát kezeld inkább úgy a helyzetet, mintha egy idegennek írnál.

3. Follow up

Miután elküldted önéletrajzod, nem érdemes a véletlenre bízni a sorsát. Régebben, amíg papír alapon mentek a jelentkezések, ki lehetett tűnni a tömegből egy szebb papírra nyomtatással, vagy egy spéci borítékba csomagolással. Ez már az online térben nehézkesebb, mert ha bejön 100 CV közel azonos időben, akkor még kisebb esélyed van arra, hogy kitűnj a tömegből.

Ezért érdemes az elküldés után 1-2 nappal megkeresni a céget. Ha van lehetőséged, hogy telefonálj, az a legszerencsésebb. Ha sikerül felhívnod azt, akihez ment az e-mail, kérd meg, hogy keresse meg jelentkezésed és nyissa is meg, mert nem szeretnél egy apró technikai malőr áldozata lenni, és mivel nagyon fontos számodra a lehetőség, biztosra akarsz menni, hogy megkapták jelentkezésed és tudnak is vele dolgozni.

Azért kell az a pár nap, mert több helyen szakaszosan dolgozzák fel a jelentkezéseket, vagy a toborzó is megbeszéléseken van, így nincs ideje az azonnali feldolgozásra.  

Gyakorolj

Furán hangzik? Ha csak nem vagy rutinos (legalább pár hetente állásinterjúkra járó ember), akkor találd ki előre, hogy mit fogsz válaszolni számos alapkérdésre. Ezért már úgy állítsd össze a dokumentumokat, hogy az azokból feltehető kérdésekre tömör, de érthető válaszokat tudj adni. Ilyenek lehetnek:
  • Mutatkozz be röviden!
  • Mivel foglalkoztál legutóbbi munkahelyeden?
  • Mire vagy az eddigi eredményeid közül a legbüszkébb?
  • Mi volt számodra az eddigi legnagyobb kudarc?
  • Miért akarsz most munkahelyet váltani?
  • Mit csinálsz szabadidőben?
És még sorolhatnánk.

Állásinterjúra felkészítő tippeket még itt találsz, és itt is.

A fentiekben sok oldalról megvizsgáltuk az önéletrajzokat (és motivációs leveleket is), de azt tudd, hogy az önéletrajzod olyan, mintha készülne egy fénykép a karrieredről. Lehet rajta photoshoppal szépíteni, de ahhoz, hogy igazán vonzó legyél rajta, nem elég a púder. Ahogy az életben is, hogy csinos legyél, edzeni kell és figyelni a táplálkozásra, úgy a karriered során is számos döntést kell hozni, tudatosan kell építeni, ahhoz, hogy egy igazán jó fotót lehessen készíteni róla.

Így ez is csak egy lépés (ráadásul már a sokadik) azon az úton, hogy megtaláld álmaid állását.

Még szerencse, hogy van egy nagyszerű ingyenes tanulmányunk arról, hogy hogyan  szerezheted meg álmaid állását és lehetsz benne sikeres. Töltsd le innen még ma!

karrierépítés a gyakorlatban 2019

5 hozzászólás

  • […] mint amennyire tisztul a kép. Az interjún derül ki, hogy igaz-e, amit az önéletrajzodba írtál. Fontos, hogy megértsd, hogy mi és milyen súllyal […]

  • […] cikkünkből megtudhattad, hogy milyen a jó önéletrajz. Ha követted a tanácsainkat, most már biztosan ott ülsz a laptopod előtt […]

  • Gábor szerint:

    jó sokat, írtatok, végig se bírom olvasni! tehát, nem írom be, hogy az olvasás a hobbim… 😀

    0. érdekes dolog ez az önéletrajzosdi és hogy ez az első szűrő. Kicsit cinikusan mindig azt szoktam ennek kapcsán kérdezni, hogy akkor a cégek, most jó munkaerőt vagy jó önéletrajzírót akarnak felvenni?

    a személyzetisnek (hagyjuk a hr-t, ha magyarul beszélünk, akkor személyzetis a neve) az lenne a fő feladata, hogy a cége számára legjobb munkaerőt vegye fel, még akkor is, ha pocsék az önéletrajza, illetve még se hallgassa, akik nem fognak jó eredményt hozni, bármilyen kíváló is az önéletrajzuk!

    ezek alapján ki merem jelenteni, hogy az önéletrajz alapján történő szűrés és/vagy felvétel alapjában hibás szemlélet és módszer.

     

    nézzünk utána a cégnek, frissítsük a kívánt pozíció alapján az önéletrajzot! amúgy erre kinek van energiája? Ha 1-2 pályázat már eredményre vezetne, akkor igen. De, valljuk be, több tucat önéletrajzot kell kiküldeni még ahhoz is, hogy interjúra hívjanak be. Nem is akarok abba belemenni, hogy az álláshirdetések nagy része eleve kamu, már rég megvan ki akarnak felvenni, vagy már fel is vették azt, csak jogi szabályozás miatt és/vagy a felső vezetés fele igazolni kell, hogy az adott állás meg lett pályáztatva. Lehetetlen és értelmetlen munka a hirdetőknek egyesével utánanézni és az önéletrajunkat ehhez igazítani.
    légy őszinte és csak az igazat írd be. Nem tudom, láttatok-e már álláshirdetést? Mert azokban kb. az van, ismered az X,Y,Z,Q,W,E,R,T rendszer, legyen bennük 20 év tapasztalatod, mindamellett persze, hogy max. 30 éves legyél. Lehetetlenség a hirdetéseknek megfelelően, alaposan és gyakorlottan ismerni mindezt. Ezért nyilván MINDEN jelölt, aki azt akarja, hogy behívják interjúra, be fogja írni, hogy persze, ismeri mindezeket, még akkor is, ha csak interjú előtt, a neten nézi meg a többségét. Egyszerűen azért, mert lehetetlen elvárást fogalmaznak meg a hirdetők és ha nincs rábólíntva, akkor már az első szűrőn, a szakmához nem értő személyzetisen elhasalsz.
    nagyon figyelj oda a helyesírásra! ez jó nagyot nevettem. 😀 hogy, miért? Mert a álláshirdetések tele vannak helyesírás hibákkal. Még a kínált pozíciót sem tudják sokszor helyesen leírni. Beágyazott szoftverfejlesztőket keresnek nem egy helyen. Tehát, akiket reggel az anyukájuk/barátnőjük betett a rekamiéba! És ilyenek várnak el bármit is? szal, kicsit játszák az agyukat a személyzetisek, amikor a segédmelóstól elvárják a jó helyesírást, miközben ők ettől (is) távol állnak.

  • Zombori Dénes szerint:

    Szia Gábor,

    Köszönöm, hogy hozzászóltál.

    Igen ez egy jó hosszú cikk lett, de pont azért, hogy a lehető legtöbb aspektusát lefedjem a témának. Ha például valaki most írja az elsőjét, akkor szerintem megtalál szinte mindent, ami alapján már egy értelmezhető anagot össze tud állítani.

    Itt sincs szent grál, tehát egy segédmunkástól nem ugyan azt fogják elvárni, mint egy értékesítési vezetőtől. Bár láttam már kézzel írottat is egy füzetből kitépett lapon (egy diplomástól!!). 2018-ban, amikor már kb. mindenki tud Facebookozni, nem gondolom ezt mentségnek. Akinek pedig nincs internet hozzáférése sem, nos, annak nem ez a cikk fog hathatós segítséget adni.

    Ebben a cikkben csak az önéletrajzokkal foglalkoztam, de ahhoz, hogy megkapj egy állást, az csak egy tényező ami segítheti és ronthatja is az esélyeidet. Egyrészt ha beadod 20 helyre lehet, hogy te sem tudod, hogy mit szeretnél. Persze vannak ilyen élethelyzetek, de mindenre még egy hosszú blogbejegyzsében sem lehet választ adni.

    0. Ha egy adott állásra bejelentkeznek 150-en, akkor  nem lesz idő mindenkit behívni egyesével egy interjúra, hogy kiderítsék, hogy vajon ő jó munkaerő-e vagy sem.

    A cégnek utánanézni nem tart sokáig manapság, és így legalább elkerülheted, hogy olyan helyre kerülj, ahonnan első nap már mennél is. Az önéletrajz igazítás sok esetben annyit is jelenthet, hogy nem ugyanazt a “megpályázni kívánt munkakör”-t írod be.

    Helyesírás: Az nem mentség, hogy az álláshirdetés is hibás. Az legyen a hirdető baja, a jelöltnek nem kell igazodnia ehhez.

    Ha pedig a személyzetis és cégvezetői szakma “világszínvonalon” működne, akkor világszínvonalú lenne egy átlagos magyar cég is. A munkaerőpiac valamennyi szereplőjének sok tanulnivalója van még. Amit Te is és én is tehetünk, hogy folyamatosan képezzük magunkat és igyekszünk tartani a lépést a világgal.

    Üdv,
    Dénes

  • Egri Ákos szerint:

    Kedves Zombori Dénes!

    Nagyon tetszett a cikketek az önéletrajz-írás rejtelmeiről, nagyon hasznos, amikor ott van az ember, hogy meg kell, hogy írja az önéletrajzát és csapongnánk a gondolatai összevissza, akkor ezt az írást olvasva és rajta végigmenve pontról-pontra könnyedén eltudja készíteni. Hatalmas plusz, hogy a motivációs levélről is írtatok, én  azt használom mindenhova vázlatnak, ahová csak kérnek motivációs levelet.

    Tetszett még az a tipp is nagyon, hogy hogyan nevezzük el az önéletrajzunkat, hogy többek között már abban is szerepeljen a megpályázott pozíció, ugyan ilyen hasznosnak tartom az e-mailünk tárgyának megadását is. Még nagyon sok hasznos dolgot leírtatok benne, amiből folyamatosan tudok építkezni, de most ezek jutottak eszembe. Az biztos, hogy ilyen jól összefoglalt és ilyen részletes tanácsot máshol nem találtam az interneten, az önéletrajz írásról. A kiadványotokat is hasznosnak találtam (a Karrierépítés a gyakorlatban-t).

    Szóval, köszönöm szépen, tetszett, nagyon és melegen ajánlom bárkinek, aki az álláskeresés folyamatában van jelenleg. Nyilván, ha az ember csak egyszerű fizikai munkára jelentkezik valahová, akkor lehet, hogy nincs szükség mindenre, amit leírtatok, de ha egy kicsit komolyabb pozíciót pályázik meg, akkor melegen ajánlott minden sora annak, amit írtatok. Bár kitudja, lehet, hogy pont ezzel sikerül kitűnni a sok jelentkező közül annak is, aki betanított / fizikai munkát keres.

    Sok sikert kívánok a továbbiakban és sok erőt, hogy tartsátok fenn a magas színvonalú munkát!

    Szívélyes üdvözlettel:

    Egri Ákos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.