- 2016 december 1
Természetes, hogy érzünk egy kis feszültséget, amikor egy új munkahelyre kerülünk. Nem ismerjük a szabályokat, és van egy belső ellentmondás is bennünk; egyszerre akarunk bizonyítani és elkerülni a hibákat (amelyek miatt majd jól ”felcímkéznek”).

Viszont a jó hír, hogy folyamatosan hibázik MINDENKI (maximum nem ismeri fel az adott egyénsmiley). Ezért a cél nem lehet az, hogy tökéletesen végezz el minden feladatot. Ehelyett inkább arra törekedj, hogy elkerüld az égbekiáltó hibákat, és megalapozd a jó kapcsolatot a munkatársaiddal.

A következőkben bemutatunk 4 rendező elvet, továbbá adunk 5+1 konkrét tippet arra vonatkozóan hogyan alakíts ki remek kapcsolatot kollégáiddal rövid idő alatt.

Hogyan illeszkedj be villámgyorsan egy új munkahelyen?

Hogyan illeszkedj be új munkahelyedre villámgyorsan?


  1. Szerezz barátokat: az üzlet emberekről szól, és nem arról, amit tudsz!
  2. Bánj az emberekkel hírességként és a hírességekkel emberként!
  3. Építs ki valódi kapcsolatot munkatársaiddal: találkozz, szórakozz velük és tanulj tőlük!
  4. A hála fontossága: kérd és köszönd meg a segítséget!

Szerezz barátokat: az üzlet emberekről szól és nem arról, amit tudsz


Egy régi közhely, hogy nem az számít, amit tudsz, hanem az, hogy kit ismersz. Ha nagy céljaid vannak, vagy csak szimplán hatékony akarsz lenni, akkor jó kapcsolatokat kell kialakítanod a munkatársaiddal a saját és más részlegeken egyaránt.

Az első néhány hónapban különösen fontos, hogy minden alkalmat megragadj, ahol ismerkedhetsz a munkatársaiddal.

Ezáltal rövid idő alatt megismered a vállalati kultúrát és a szabályokat. A munkatársaid pedig segíteni fognak Neked, ha szimpatikus vagy nekik, és jó veled beszélgetni.

Bánj az emberekkel hírességként és a hírességekkel emberként


Néhány éve volt szerencsém beszélni a Generali 83 éves értékesítési igazgatójával. Érdemes tudni róla, hogy nem „beleszületett” ebbe a pozícióba, hanem a ranglétra legaljáról, egyszerű biztosítási ügynökből küzdötte fel magát.

A fő ismertetőjegye az volt, hogy mindig különös gondot fordított az emberekre. Mindenkinek megjegyezte a nevét és rendszeresen használta is a beszélgetésben, minden köszönéskor hosszan fogott kezet és mélyen az ember szemébe nézett.

Az egyik értékesítési tréningjén említette, hogy az emberek imádnak magukról beszélni, ha adsz nekik rá lehetőséget. Ezért soha nem tért rá egyből a tárgyra a megbeszéléseken, hanem előtte mindig személyes kérdéseket tett fel nekik: „Milyen volt a hétvége a családdal?” „A kicsinek, hogy tetszik az iskola?”

Mindenkivel úgy bánt, mintha a barátja lett volna.  Kövesd a példáját, hiszen sokra vitte ezzel az egyszerűnek tűnő technikával! Bánj az emberekkel hírességként és a hírességekkel emberként!

Építs ki valódi a kapcsolatot a munkatársaiddal: találkozz, szórakozz velük és tanulj tőlük


Amikor elkezded a munkát, valahol a célodnak annak kellene lennie, hogy találkozz, szórakozz a munkatársaiddal és tanulj tőlük.

Az üzlet az emberekről szól, szóval építs ki mély kapcsolatot annyi emberrel, amennyivel csak tudsz. Ha erős a kapcsolati tőkéd, sok célt elérhetsz az életedben. Érdemes sokat foglalkoznod a networkinggel is, hiszen a későbbiekben biztosan a javadat fogja szolgálni.

De azért az utat is élvezd. Legyél produktív, viszont nevess sokat a barátaiddal. Az életed 1/3-át a munkahelyeden töltöd, ezért bizonyosodj meg arról, hogy élvezed is azt, amit csinálsz. Az élet túl rövid ahhoz, hogy túl komoly légy.

Mindig lehet valamit tanulni. Tanulj azoktól, akiknek dolgozol. Tanulj azoktól, akikkel együtt dolgozol és tanulj azoktól is, akikkel nem dolgozol együtt, de a cég más részlegén dolgoznak vagy csak a cég partnerei.

Igyekezz minél több csapatos és 1/1-es találkozón részt venni, és építs fel egy erős kapcsolati tőkét.

A hála fontossága: kérd és köszönd meg a segítséget!


Mondd gyakran az embereknek, hogy köszönöm. Küldj egy köszönő emailt a meeting után. Miért? Senki sem csinál ilyet, ezért egy ilyen kis gesztus is sokat jelent. Így könnyen kitűnhetsz a tömeg közül, és tartós pozitív benyomást tehetsz másokra.

Felejtsd el az email aláírásodban az ilyeneket: üdvözlettel/tisztelettel. Unalmas és könnyen félreértelmezhető, még akkor is, ha csupa jó szándékkal írtad.

5 konkrét tipp


1. Tegyél minden e-mailed végére egy „hála elemet”


Ne így: Találkozzunk, 16:00-kor. Üdvözlettel, Béla Hanem így: Kedves Lajos, Remélem minden rendben. Találkozzunk ma 16:00-kor. Kérlek, tudasd velem, ha megfelelő számodra is az időpont.

2. Olvasd el a cég fő dokumentumait: Ismerd meg a cég küldetését, a stratégiai célokat, a fő termékeket/projekteket  (~ 30p)


3. Írj egy bemutatkozó emailt (~ 15 p)


Itt egy példa (gondolva a magyarul nem beszélő munkatársakra, ezt célszerű angolul megtenni):

Hi All, 

I would like to introduce myself: My name is Laci Szabo, and this is my 2nd day here. 

  • My position: junior marketer
  • I’m from Nyíracsád (near to the Romanian border)
  • I am proud of my personal developement: 5 years ago I was a “zero” guy without self-confidence, but since then I have reached some of my “rocks”:
    • I gave presentations to 150+ people
    • I started 3 “conventional” companies and a startup (none of them survived beyond their first year, but I learned a lot)
    • I won a startup competition
    • Last year I made a succesful real estate investment
  • Hobbies, sports: walking with my dog in the forest, dancing, running and I love to ride motorcycle
  • Favourite movies: Peaceful Warrior, Hachi, Butterfly effect
  • Other: I have a little caucasian shepherd dog (Igor) who killed all of my grandparents’ chickens. (I left him alone for only about five minutessmiley)

You can find me in 308.


4. Mutatkozz be személyesen: mosolyogj és igyekezz megjegyezni mindenki nevét


Kérdezz vissza, ismételd meg és társíts képet az illető nevéhez. (Minél érzékletesebb képet társítasz hozzá annál valószínűbb, hogy megmarad!)

5. Kávézz, reggelizz és ebédelj annyi emberrel, amennyivel csak tudsz (függetlenül attól, hogy milyen pozícióban van, és melyik osztályon dolgozik)


Hosszútávon biztosan nagyon jól fog jönni az a rengeteg pozitív kapcsolat, amit az évek alatt kialakítottál, nem is beszélve arról a rengeteg felejthetetlen emlékről, amit másokkal való találkozásaid, és beszélgetéseid alatt gyűjtöttél össze.

+1) Olvasd el a Fish! – Hogyan tegyük kellemesebbé és hatékonyabbá munkánkat? című könyvet. (kb 2,5 óra)


Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg, hogy minél több emberhez eljuthasson!

Ha szeretnél biztosra menni abban, hogy új munkahelyeden is sikeresen helytállsz, töltsd le ingyenes tanulmányunkat és tanuld meg, hogyan szerezheted meg álmaid állását és lehetsz benne kiemelkedő hosszútávon is.

karrierépítés a gyakorlatban 2019

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.